De kruidentherapie is onderverdeeld in verschillende takken. Het onderscheid zit in de bereidingswijze van de preparaten.

De kruidentherapie is erop gericht het zelfgenezend vermogen van je lichaam te ondersteunen. Dat heeft namelijk een heel fijn mechanisme dat ervoor zorgt dat  je inwendig milieu in evenwicht blijft. Daarbij is vooral het zuur-base evenwicht van groot belang.

Dit proces van het zoeken naar evenwicht noemen we homeostase. Als je ziek wordt,  betekent dit dat dit fijne mechanisme verstoord is. Samen met jou ga ik op zoek naar de mogelijke oorzaak hiervan. Met de juiste therapie kunnen we deze balans terug herstellen.

Welke kruidentherapie kan jou het beste helpen?

Fytotherapie steunt op het gebruik van de ” totum” van de plant.  Totum betekent dat alle inhoudsstoffen van de plant aanwezig zijn in de bereiding.
Al deze stoffen zijn immers van belang want  zij  vormen samen een synergie.

Emoconie is een nieuwe kruidentherapie die planten koppelt aan emoties. De bereidingen noemen emotionele concentraten of kortweg emocons . Een emocon is geen bloesemremedie. Deze bereiding kan je helpen om negatieve emoties om te buigen in een positieve gemoedstoestand.

Spagyriek is de  alchemist in de kruidentherapie. Als gevolg van een bijzonder productieproces verdwijnt de giftigheid van bepaalde planten. Voorbeelden daarvan zijn de spagyrische essence van Belladonna, Datura en Aconitum.

Waar nodig gebruik ik ook andere takken van de kruidentherapie.
Gemmotherapie werkt met een glycerinemaceraat van de knoppen van de plant. Die knoppen dragen het potentieel van alle delen van de plant in zich.

Aromatherapie steunt op de werking van de vluchtige bestanddelen van de plant, de etherische olie. Die wordt door middel van destillatie uit de plant gehaald. Het water waarmee de destillatie werd uitgevoerd, wordt terug opgevangen. Dat is een hydrolaat. Het bevat heel kleine deeltjes vluchtige bestanddelen . Daardoor heeft het ook een helende werking.

De oorkaarsen behandeling is voor een deel gebaseerd op de werkzaamheid van de kruiden die in de kaarsen verwerkt zijn. Daarnaast zorgt  ook de toegevoegde warmte voor een therapeutisch effect.
Bovendien is een behandeling met oorkaarsen  een zalige manier om even te ontspannen.

Mineralen aanvullen met celzouten

Celzout therapie zorgt voor een goede stofwisseling  in al onze cellen. Zo krijgt iedere cel voldoende zuurstof en voedsel. Bovendien kan ze ook haar afvalstoffen kwijt. Ieder lichaam is uit dezelfde minerale zouten opgebouwd.
Wanneer er een tekort aan een  celzout ontstaat, wordt dit snel zichtbaar in je gezicht. Daardoor kan je deze tekorten aan vullen, nog voor er zich fysieke klachten kunnen ontwikkelen.

Samenwerking

Voor een professionele massage met toepassing van etherische oliën, kan je terecht bij mijn collega Carine Caveye.

Je kan enkele huizen verder terecht om een recept voor kruidenthee op te halen, bij Pan’s Kruidbar.