Skip to main content

Fytotherapie gebruiken heeft voordelen

Fytotherapie geeft niet de bijwerkingen van een klassiek medicijn. Er is ook geen gevaar voor verslaving. Bovendien mag je gerust auto rijden als je kruiden gebruikt. Sinds mensenheugenis gebruiken wij planten om onze gezondheid in stand te houden.

 

Wat is fytotherapie?

Fytotherapie gebruikt het TOTUM van de planten. Met totum worden alle inhoudsstoffen bedoeld die in het kruid aanwezig zijn. De werking van dit geheel blijkt vaak vele malen krachtiger dan één geïsoleerde en geconcentreerde stof. Dat komt door de sterke synergie tussen de verschillende inhoudsstoffen.

Fytotherapie werkt vooral op het fysieke vlak. Maar lichaam en geest hangen samen. Een negatieve ingesteldheid of emotionele spanning kan voor lichamelijke klachten zorgen. Omgekeerd kan een fysieke klacht er voor zorgen dat je niet meer goed in je vel zit. Planten kunnen je zelfs helpen om spiritueel te groeien.

Tijdens een consult voor fytotherapie luister ik naar jouw verhaal. Ik peil naar mogelijke oorzaken van jouw klachten en ik geef je raad welke planten jou het best kunnen helpen.

Fytotherapie mag niet zomaar gecombineerd worden met klassieke medicatie. In sommige gevallen kan het tegenwerken of het kan de werking van je medicatie versterken, wat ook niet de bedoeling is. Daarom is het veiliger om een fytotherapeute te raadplegen.

Maak nu je afspraak
Madeliefje
Hyssop
Meidoorn

De inhoudsstoffen van een plant

Inhoudsstoffen zijn biochemische bestanddelen die in ons lichaam een chemische reactie kunnen aangaan. Je kan ze onderverdelen in werkzame stoffen, hulpstoffen en ballaststoffen.

De werkzame stof is meestal in de grootste hoeveelheid aanwezig en zorgt voor de voornaamste werking van de plant. De hulpstoffen ondersteunen dit. Soms zwakken ze een sterke werkzame stof wat af. Beiden vormen samen een synergie.

Ballaststoffen zijn de stoffen waarmee de planten zichzelf verdedigen tegen insecten en ziekten. Deze kunnen ook voor ons nuttig zijn! Ze kunnen een goede ondersteuning zijn voor ons eigen immuunsysteem.

Tegenwoordig is men in staat om de werkzame stof te isoleren en te concentreren, dan bekomt men een voedingssupplement. Men merkt echter vaak dat dit niet zo goed werkt als een plantenextract waarbij men het totum gebruikt.

Maak nu je afspraak

Het productieproces

Om de inhoudsstoffen uit planten te benutten, kan men de gedroogde plant verwerken in thee, gelulen en tabletten. Ofwel gebruikt men een extractiemiddel om de cellen van de plant open te breken en de inhoudsstoffen eruit te halen.

Dat gekozen extractiemiddel kan een vet zijn zoals olie of glycerine ofwel water of alcohol of een mengsel van water en alcohol. De planten worden overgoten en het geheel blijft enkele weken trekken. Daarna wordt er gezeefd en gefilterd. De planten rest die overblijft wordt weggegooid.

Andere kruidentherapiën

De gemmotherapie gebruikt een glycerine maceraat van de knoppen. Die dragen de potentie van de hele plant in zich. Dit zijn heel krachtige middelen die in werking kunnen verschillen van fytotherapie.

Een andere manier om inhoudsstoffen uit planten te halen is de destillatie met waterdamp. Daarbij komen de vluchtige delen van de plant vrij, men bekomt dan etherische olie en een hydrolaat.

Een etherische olie is heel geconcentreerd aan inhoudsstoffen. De aromatherapie is dan ook een vak apart. Het water dat door de planten heen gegaan is, wordt ook opgevangen. Dat is het hydrolaat. Dit bevat nog een minimum aan vluchtige bestanddelen van de plant. Daarom heeft een hydrolaat een eigen werking.