Skip to main content

Een ceremonie uit de Inca traditie

Inschrijven

Wat is een despacho?

Een despacho maken is een manier om je respect en dankbaarheid uit te drukken. In de eerste plaats eren we met een despacho Pacha Mama, onze moeder aarde. Zij voorziet ons van voedsel, water, kleren en onderdak. De mandala zorgt voor harmonie tussen onszelf en de aarde.

De items die we in onze despacho gebruiken, zijn allemaal natuurlijk, zoals suiker of bloemen. Elk ingrediënt heeft zijn eigen betekenis.

Meestal wordt de mandala nadien verbrand. Maar het is ook mogelijk om je werkje af te geven aan het water of het te begraven in de aarde. Dat hangt af van de reden van je despacho. Wil je iets snel terug in harmonie brengen, dan kan je hem beter verbranden. Vuur is immers de snelste manier om iets te transformeren.

Meedoen

Ayni despacho

Ayni despacho
Nusta despacho

Het Ayni despacho

In de Andes zijn er meer dan 250 verschillende soorten despacho’s. Daarbij is ayni het belangrijkste woord om te gebruiken. De letterlijke vertaling is heilige wederkerigheid, uitwisseling, zorgen voor evenwicht.

Terwijl je de mandala maakt, verbind je jezelf met de 3 werelden, met de beneden wereld, de wereld van alledag en de bovenwereld. De beneden wereld kan je om hulp vragen om iets te reinigen. In deze wereld kan je verbinding maken met de aarde, met het water op de aarde, met de bergen en met de Nusta energieën. Zij komen om je te helpen.  De bovenwereld kan je vragen om licht op je pad te brengen.  Ook de krachtdieren kan je aanroepen.

Met de kintu’s ( 2 of 3 rozenblaadjes) leggen we ons gebed in het despacho. We blazen onze intentie er in. Nu we met de kintus gevraagd hebben, gaan we ook een offer geven in ruil voor wat wij krijgen. Er gaan nu verschillende ingrediënten die als offer dienen in het despacho.

Terwijl je de items in het despacho legt, bid je. Je legt je intentie erin. Je kan bidden voor jezelf, om iets te helen wat jou bezig houdt. Of je kan bidden voor het wereldgebeuren of voor iemand van je familie of vrienden die hulp kan gebruiken.

We vragen allemaal graag om hulp. Dit is een moment om iets van jezelf terug te geven.

Hoe maken we een despacho?

Het papier

Als ondergrond voor de mandala gebruiken we een vierkant stuk papier. Dat wordt op een speciale manier gevouwen  zodat er 9 vierkanten ontstaan. Deze staan voor de 4 windrichtingen, de 3 werelden, Moeder Aarde en de Kosmos. De 3 werelden kan je ook zien als je onderbewuste, je bewustzijn en je hoger bewustzijn. Wanneer het despacho af is, wordt het dichtgevouwen. Ook dit heeft een symbolische betekenis.
De bovenkant staat voor de bovenwereld. Deze wordt naar beneden gevouwen. De betekenis hiervan is dat de helpers van de bovenwereld en de hemel naar de aarde komen. De onderkant staat voor de onderwereld. Deze wordt naar boven gevouwen. De symboliek is dat de helpers van beneden naar de aarde komen.

De linkerkant wordt naar rechts gevouwen. Deze staat voor onze vrouwelijke kant. De rechterkant wordt naar links gevouwen. Deze staat voor onze mannelijke kant. We offeren onszelf aan deze krachten.

Daarna wordt het despacho toegeknoopt met een touwtje. Je lichaam wordt er mee afgestreken, zodat al je zorgen, je verdriet, je woede, je frustratie… meegegeven worden aan het vuur als een extra offer.

Coca blaadjes of rozenblaadjes

De coca plant is een belangrijke heilige plant in de Andes. Ze heeft verschillende kwaliteiten. Coca blaadjes kauwen stilt de honger. Ze gebruiken de plant ook voor maagpijn en voor brandwonden.

Bij de despacho cermonie krijg je in Peru 3 cocablaadjes. Wij gebruiken rozenblaadjes of laurier. De naam van deze blaadjes is een k’ intu.

Met de k’ intus bid je voor jezelf, je vraagt om jezelf te verankeren in Moeder Aarde. Je vraagt hulp voor datgene wat je graag wil neerzetten, voor wat je wil bereiken in je leven. Leg je gebed in de blaadjes door er 3 keer in te blazen.

De blaadjes staan symbool voor de drie werelden: de ukhu pacha, de kay pacha en de hanaq pacha. De ukhu pacha is datgene wat leeft in jouw onderbewuste. De kay pacha is datgene wat zich in jouw dagelijkse leven afspeelt. De hanaq pacha is je levenspad.

Enkele ingrediënten van een despacho

Suiker staat voor het zoete van het leven, ook voor het zoete van ons hart, voor je proces van bewustwording.
Ook hier kan je balans creëren door zowel witte suiker (voor het mannelijke) als bruine suiker (voor het vrouwelijke) te gebruiken.

Ingrediënten voor de 3 werelden
Hier kan je je eigen aanvoelen gebruiken en kan je zelf ingrediënten kiezen om jezelf uit te drukken in de drie werelden. Wat er nog onbewust leeft in jou, wat er zich afspeelt in je dagdagelijkse leven en wat je levenspad is.

Witte bloemblaadjes
Deze staan voor het mannelijke, voor de bergen ( de Apus) en voor het vinden van innerlijke vrede.

Rode bloemblaadjes
De rode kleur is voor het creëren van balans. Maar ook om verbinding te maken met je zachtheid, met je vrouwelijke kant.

Rode wijn
Het bloed van Pachamama, ons eigen bloed, onze vrouwelijke kant.

Witte wijn
Nog een uitdrukking voor het mannelijke en voor de Apus.

Wierook
Met wierook maken we verbinding met de spirit wereld.

Zilverkleurig stukje papier
Dit staat symbool voor je zilveren boek. Dit boek is leeg bij je geboorte, je hebt het zelf geschreven vanaf je geboorte tot nu.
Je kan dit boek ook opnieuw schrijven, door het veranderen van je gewoontes, emoties en overtuigingen.

Goudkleurig stukje papier
Het goudkleurige papier staat symbool voor je gouden boek. Dat boek is reeds geschreven bij je geboorte. Het is je lotsbestemming. Je kan er niets aan veranderen, maar je kan het wel schoonmaken.

Vul hieronder je gegevens in en ontvang onze nieuwsbrief